Kareta Carletta

Ob Svetovnem dnevu okolja leta 2012 so predstavniki Javnega podjetja OKOLJE Piran za maskoto njihovih okoljskih projektov izbrali želvo kareto.

Kdo je Kareta Carletta?

Caretta caretta ali glavata kareta je morska želva, ki zraste od 70 cm do 100 cm in predvsem med aprilom in novembrom redno zahaja v slovensko morje. Caretta caretta je v Sloveniji zaščitena z Uredbo o zavarovanju ogroženih živalskih vrst, v habitatni direktivi EU pa je opredeljena kot prioritetna vrsta. Morska želva je pomembna za biotsko raznovrstnost našega morja in je ena izmed najbolj ogroženih morskih organizmov v Sredozemlju. Med drugim jo ogrožajo ribolov, uničevanje naravnega okolja, trki s plovili, zastrupitve s težkimi kovinami in odpadki v morju.

Želve se prehranjujejo z morskimi živalmi in rastlinami različnih vrst, posegajo tudi po algah in meduzah. Zaradi onesnaževanja morja velikokrat pojedo tudi kakšno vrečko, ki plava v vodi, ker jo zamenjajo za hrano, zaradi česar se želva zaduši.

 

Zakaj Caretta Karleta?

Pri izdelavi maskote je sodelovalo 150 predšolskih in šolskih otrok prve triade iz piranskih osnovnih šol in vrtcev. Komisija v sestavi Toni Biloslav, nekdanji ravnatelj Obalnih galerij Piran, Valter Žiža, biolog Akvarija Piran, Milica Maslo Bezer, vodja sektorja javnih storitev, Sandra Martinčič Loboda, strokovna sodelavka, Danijela Kleva Švagelj, biologinja – tehnologinja, je po pregledu vseh prispelih likovnih izdelkov izbrala risbo – pastel učenca Jaše Britovška iz Osnovne šole Cirila Kosmača iz Pirana – z obrazložitvijo:

“V svoji risbi je mladi, nadarjeni slikar s sproščenimi potezami barvnih svinčnikov prikazal prikupno morsko želvo Caretto – caretto, ki se z elegantnimi zamahi svojih plavuti potaplja v bistrino morja.”

Komisija je soglasno izbrala ime maskote “Kareta Carletta”, ker je ime simpatično, izraža veselje, je primerno za dvojezično območje in se zvočno ujema z nazivom te ogrožene vrste želve.

Kareta Carletta  s svojo novo podobo krasi nove publikacije, letake, tiskovine, promocijski material in vso uporabno opremo.

Pretočite našo publikacijo Kareta Carletta

Publikacija, ki jo lahko pretočite, vabi k igri – a ne samo to! Predstavlja vam svet želvice Karete Carlette, ki se z odpadki sooča vsak dan! Želi nas spodbuditi k skupnemu varovanju našega planeta, k ohranjanju zdravega morskega okolja, v katerem bo Kareta Carletta mirno živela – in v katerem bo užitek plavati in raziskovati.